Geschiedenis

In voorjaar van 1967 kwam het toenmalige kerkbestuur van de St. Remigiusparochie op het idee om voor deze parochie een parochieblad te starten. De heren G. (Gerrit) Grobben, H. (Bob) Veldhuis en kapelaan F. (Fons) Braam hebben dit idee in de zomer van 1968 nader uitgewerkt en zo verscheen op 31 augustus 1968 het eerste parochieblad. De maand september 1968 was een probeermaand: ieder gezin van de Remigiusparochie kreeg het blad thuis bezorgd en na 1 maand kon men kiezen of men abonnee wilde worden.

‘t Beukske is officieel van start gegaan op 1 oktober 1968 en telde toen wekelijks een oplage van 330 stuks (momenteel zijn dat er ongeveer 1.000).

De naam “Beukske” is ingegeven door het Twentse woord voor boekje maar ook door de imposante beuk die toen voor de net nieuwe St. Remigiuskerk stond.

De redactie kwam op de maandagavond in de knusse kamer van kapelaan Braam in de pastorie bijeen. De werkzaamheden beperkten zich tot een beoordeling van de ingekomen stukjes en het schrijven van teksten. We hadden nog geen type- en stencilmachine. Op dinsdagochtend werden de geschreven vellen naar de Pontschool in Hengelo gebracht, waar de teksten werden getypt en vervolgens afgedraaid en de Beukskes samengesteld. De bezorging is van meet af aan verzorgd door de kinderen van de basisschool. Meester G. ter Haar nam die taak op zich.

Al snel bleek dat deze werkwijze omslachtig, tijdrovend maar vooral ook duur was. Pastoor Kwanten was bereid Hfl 100,– te lenen voor de aanschaf van een tweedehandse typemachine en een stencilmachine. Op het koffermachientje met een smalle wagen werden de stencils getikt. Omdat ‘t Beukske een gevouwen A4–formaat heeft moesten de stencils voor het typen eerst worden doorgeknipt en vervolgens weer aan elkaar geplakt. Gevolg: vele storingen op het stencilapparaat en ……. opnieuw stencils typen.

‘t Beukske kende een voortvarende start: de waarde van een gemeenschapsblad, dat een schakel binnen de parochie wilde zijn, werd al snel door de meeste parochianen onderkend. Mede door de komst van het Trefpunt met een grote toename van het aantal verenigingen werd de druk op de redactie groot om meer nieuws op te nemen. Ook vanuit de plaatselijke middenstand kwam de vraag naar meer advertentieruimte.

In 1969 werd vanuit het Kerkbestuur gemeenschapsbreed een maatschappelijke structuur uitgewerkt: o.a. werd door middel van verschillende werkgroepen de betrokkenheid van de parochianen bij het kerkelijk gebeuren vergroot. De werkgroep Pers en Propaganda kreeg het verzoek te onderzoeken hoe de verbreding van de nieuwsverstrekking in ‘t Beukske gestalte moest krijgen. In deze werkgroep hadden zitting: Jan Bekke, Henk Bekke, Gerard Flinkers en Gerard Hofsté. Omdat deze groep qua leeftijd nog betrekkelijk jong was werden twee “oudere” mensen toegevoegd (de heer G. Grobben en kapelaan F. Braam).

Deze werkgroep kwam met het idee ‘t Beukske uit te breiden en al het nieuws van Weerselo op te nemen. Om de financiële positie wat rooskleuriger te maken moesten meer advertenties worden opgenomen. De redactie van ‘t Beukske heeft begin 1970 dat idee overgenomen. Inmiddels was de roep van de N.H. gemeente op het Stift om ook haar nieuws in ‘t Beukske te kunnen opnemen gehoord. De redactie had er – in tegenstelling tot het kerkbestuur van de Remigiusparochie – geen enkele moeite mee dat verzoek over te nemen. Daarmee is de weg naar een weekblad voor Weerselo geopend.

Op 1 oktober 1970 ging ’t Beukske officieel van start als een algemeen weekblad voor het dorp Weerselo met een nieuwe redactie bestaande uit: De heer T. Snoek, de heer G. Grobben, de heer J. Bekke, de heer H. Bekke, de heer G. Flinkers, de heer G. Hofsté (verzorging stencils), de heer Poorthuis (verzorging omslag), de heer Ekelschot (financiën), de heer en mevrouw ter Haar (bezorging van de Beukskes) en kapelaan Braam. De omslag van ‘t Beukske werd gewijzigd tot wat het nu nog steeds is en de redactie werd aangevuld met de heer Haarman, afkomstig van de N.H. gemeente.

Om geheel onafhankelijk te kunnen zijn is toen het geleende bedrag van Hfl. 100,– aan de pastoor terugbetaald. Dat geld is bijeen gespaard, door onder andere het plaatselijke correspondentschap van de toenmalige Twentsche Courant te verzorgen.

In de maand april 1971 verlaat kapelaan Braam Weerselo. Ter gelegenheid van zijn afscheid brengt de redactie een “Gids voor Weerselo” uit. In deze voorloper van de gemeentegids staan alle verenigingen en instellingen van dat moment vermeld.

Bij het vertrek van Fons Braam verhuist de redactie van zijn kamer naar de toenmalige parochiezaal.

‘t Beukske ontwikkelt zich in de jaren zeventig tot een volwaardig weekblad voor de gehele gemeenschap Weerselo. Om de financiën gezond te houden – maar vooral een abonnement betaalbaar – wordt besloten het aantal pagina’s uit te breiden. Dit bood de mogelijkheid meer advertenties op te nemen. Het is juist in deze periode dat de heer Kollen bijna wekelijks zijn bijdragen over de geschiedenis van Weerselo publiceerde.

Aan het eind van de jaren zeventig verhuizen de redactie en de drukkerij van het Parochiezaaltje van de St. Remigiuskerk naar Huize St. Jozef. Daar waren de dames die voor het vergaren, vouwen en nieten van de Beukskes zorgen al eerder te gast.

De band met Huize Sint Jozef mag best historisch worden genoemd. Vanaf het begin van de jaren zeventig heeft ‘t Beukske daar van een grote maar vooral warme gastvrijheid genoten. Tot de afbraak/verbouw van het Bejaardencentrum in 1981/1982 was ‘t Beukske daar gevestigd in het kantoortje tegenover de ingang van de oude keuken aan de zijde van de Haarstraat.

Ten tijde van de verbouwing werden de bejaarden gehuisvest in huize Elckerlyck in Oldenzaal. De redactie en de drukkerij verhuizen naar een ruimte in de voormalige huishoudschool, ‘t Hoikinck geheten. De eindredactie vond plaats in het gemeentehuis. Het vouwen en nieten gebeurde in huize Elckerlyck in Oldenzaal waar toen de bejaarden tijdelijk waren ondergebracht.

In april 1984 volgt de derde verhuizing: tot grote vreugde van de redactie kon de stencilmachine een plekje krijgen in de kelder van Huize St. Jozef, de redactie kon haar werkzaamheden verrichten op het zusterstation op de 1e verdieping en het vouwen en nieten in de nieuwe recreatiezaal. De eindredactie bleef in het gemeentehuis.

Op 11 september 1993 wordt het 25-jarig jubileum van ‘t Beukske gevierd.

Behalve de eindredactie zijn alle onderdelen van ‘t Beukske in Huize Sint Jozef ondergebracht. Voor de eindredactie en opmaak is een aantal hulpmiddelen nodig die ‘t Beukske toen niet had. Het werd als een grote teleurstelling ervaren toen het toenmalige gemeentebestuur van Weerselo in januari 1998 het medegebruik van het gemeentehuis per 1 mei 1998 opzegde.

Wij zijn flink op zoek gegaan naar vervangende redactieruimte. Diverse oproepen in ‘t Beukske leverden veel respons op, maar helaas niet een ruimte met die apparatuur die voor de opmaak nodig is. Op diverse brieven om uitstel werd door het gemeentebestuur niet gereageerd. Uiteindelijk bood Huize Sint Jozef de oplossing: haar directeur Fred Lans bood ons een kelderruimte aan, die wij dankbaar aanvaard hebben. Omdat ook daar de apparatuur niet aanwezig was hebben wij deze moeten aanschaffen. Om de kosten van de inrichting en de apparatuur te kunnen betalen is een noodzakelijke extra verhoging van de abonnementsbijdrage doorgevoerd.

Het gemeentebestuur heeft overigens in het geheel niet meer gereageerd!

Het Millennium en de gemeentelijke herindeling hebben voor ‘t Beukske geen gevolgen gehad. Wel is opvallend dat ‘t Beukske steeds meer als een podium voor opinievorming gebruikt is. Onder andere is er via ‘t Beukske flink gediscussieerd over het tracé van de nieuwe rondweg om Weerselo.

Met de geplande afbraak en nieuwbouw van Huize Sint Jozef in 2008, moesten wij in ons 40-ste jubileum jaar weer op zoek naar nieuwe huisvesting. Wij waren zeer verheugd, dat in één gesprek met de gemeentesecretaris Alex Damer geregeld werd dat het gemeentebestuur van Dinkelland ons een tweetal ruimtes aanbood in het voormalige gemeentehuis in Weerselo. Een aanbod dat wij van harte aanvaard hebben.

De ontwikkelingen in Weerselo gaan verder. ‘t Beukske viert in 2008 haar 40-jarig jubileum. Niet met een dure receptie maar met een cadeau voor alle inwoners. Een DVD met bijna alle gedurende de eerste 40 jaar verschenen Beukskes werd verspreid.

Mede door de geplande rondweg kreeg het centrum van Weerselo een opknapbeurt. De bibliotheek werd afgebroken en de jeu de boules baan moest wijken. Het voormalige gemeentehuis was voor de gemeente overbodig geworden en werd in de verkoop gedaan. Deze ontwikkeling had tot gevolg dat ‘t Beukske in 2010 weer op zoek moest naar vervangende huisvesting. De gemeente was bereid om ons weer een tweetal ruimten in ’t Hoikinck beschikbaar te stellen. Tijdens de vakantie in augustus verhuisde de redactie, drukkerij en binderij (vergaren en nieten) naar het nieuwe onderkomen. In september kon zonder onderbreking ‘t Beukske weer verschijnen.

In 2016 was de gemeente Dinkelland van plan om ‘t Hoikinck verbouwen tot woonruimte voor statushouders. Vluchtelingen en asielzoekers, die de toelatingsprocedure met goed gevolg hebben afgelegd en dus in Nederland mogen blijven. De toenmalige gebruikers moesten daarom ‘t Hoikinck per 1 december ontruimen. In goed overleg met de gemeente heeft ‘t Beukske weer haar intrek genomen in het gemeentehuis. In de Herfstvakantie werd de verhuizing gerealiseerd.

In 2018 gaat ’t Beukske het 50e levensjaar in. Dat betekent dat het Beukske eind september 2018 haar 50 jarig jubileum kon vieren. Dit jubileum is binnen de groep vrijwilligers gevierd.

In 2019 moest het weekblad ’t Beukske het gemeentehuis in verband met de voorgenomen verkoop verlaten. Na een grondige speurtocht in Weerselo kwamen we bij de fa. Busscher terecht. Die had nog een voormalige winkelruimte aan de Beltstraat te huur. Na enige aanpassingen bleek deze ruimte precies groot genoeg om de redactie, drukkerij en binderij onder te brengen. Wij hebben de zomervakantieperiode gebruikt om de verhuizing naar het pand aan de Beltstraat te realiseren.

Sedert de oprichting heeft ‘t Beukske op verschillende plekken in Weerselo huisvesting gevonden. Begonnen in 1968 in de Pastorie in de kamer van kapelaan Fons Braam, het parochiezaaltje, Huize St, Joseph, het Hoikinck, het gemeentehuis en nu dus in het pand van de fa. Busscher aan de Beltstraat.

‘t Beukske heeft hiermee een onderkomen gekregen, waar zij nog vele jaren gebruik van kan maken.

In 2021 heeft ‘t Beukske zich georiënteerd op de mogelijkheden en voordelen om naast het papieren Beukske ook ‘t Beukske digitaal uit te brengen. Om dit mogelijk te maken is een website ontwikkeld samen met het ICT bedrijf JLICT uit Weerselo.

In overleg met JLICT kwam al snel het idee om dit te combineren met het ontwikkelen van een App voor Weerselo en omgeving. Vanuit deze App zijn er makkelijk koppelingen te maken met de website en het digitale Beukske en kan bovendien de verschillende verenigingen, organisaties en instellingen, voorzien van een korte lijn in de informatievoorziening naar de inwoners van Weerselo en omgeving. Een lang gekoesterde wens van de Dorpsraad Weerselo.

Het Weekblad ’t Beukske staat niet alleen borg voor de continuïteit van het analoge (papieren) Beukske maar ook voor en verdere ontwikkeling van deze Weerselo-App.